2009. augusztus 31., hétfő

dutch!

hol is kezdjem a mai napot..?
először is a nyelvtanfolyam! ugyanis ma elkezdődött :) 9-re kellett bemennünk az innen két saroknyira lévő suliba, ahol 15-20 fős csoportokra osztottak minket, aztán el is kezdődött a tanulás! nagyon klassz volt, a tanár csak hollandul beszélt, de szerintem (főleg az angol-német kombináció után) tök érthető. egyedül a kiejtés az, amivel biztos, hogy meggyűlik majd a bajom, ugyanis a krákogós hangok ejtésekor röhögnöm kell :D és az a legviccesebb, hogy a belgák meg ugye tök természetesen beszélnek így :D mindegy, rá kell gyúrni, jó lesz az.
tehát krákogtunk, dvd-t néztünk, dalt hallgattunk és szituációs játékokat játszottunk, végig csak hollandul.
de nekem az is tetszik, hogy mindenféle nemzetiségű csoporttársam van: agol, ír, cseh, portugál, német, francia, olasz..
és igen, már tudok egy-két értelmes mondatot és kérdést hollandul, pl:
- Ik ben Zsófi. En jij, wie ben jij? :)
nagyon régen tapasztaltam már, milyen egy nyelvet teljesen az alapoktól, de azért komolyan tanulni.. tetszett.
mindez 1-ig tartott, utána ebéd a koliban (spagetti!!:)) és Rékával át a Housing Service-be. na, ott aztán kaptunk listát a belga erasmusosokról, akik úgy tartják meg az albijukat, hogy arra a félévre kiadják idejövő erasmusosoknak. szóval ezeket a szállásokat értékeltük, számolgattuk az árakat, meg telefonáltunk, mindezt csomó idegennel együtt (szintén erasmusosok) és egy telefonon.. sosem volt részem albi-keresésben, háát nem olyan szórakoztató.
aztán persze talátunk olyat, amit meg lehet nézni, ma már kettőben is voltunk, Réka meg is kötötte a szerződését, tehát már csak nekem kell helyet nézni holnap. 3 helyre mehetünk el, én az elsőben bízom a legjobban, ha őszinte akarok lenni.
úgyhogy ez a nap ilyen dolgokkal telt, fárasztó volt, de a holnapi is az lesz :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése